Follow-up PhotoStories van 8 t/m 11 september bij Noorderlicht

De conferentie PhotoStories krijgt begin september een voortzetting tijdens het fotofestival Noorderlicht in Groningen. De Deense experts Henrik Kastenskov en Bjarke Myrthu verzorgen een masterclass en workshops over fotografie en multimedia. Ter afsluiting is er een debat over de vraag of fotografen een toekomstig bestaan kunnen vinden in de mix van foto’s, geluid, bewegend beeld en interactiviteit.
PhotoStories – van slideshow tot webdocumentaire begon in mei met een driedaagse bijeenkomst in Rotterdam. Internationale producenten van multimedia met fotografie als basis gaven lezingen (onder wie vertegenwoordigers van de New York Times, TIME Magazine, Magnum Photos en de winnaar van de eerste World Press Photo-prijs voor non-lineaire multimedia, Alexandre Brachet). Een tiental Nederlandse fotografen kon die dagen een intensieve workshop volgen met als eindproduct een trailer van hun project.
PhotoStories is georganiseerd als reactie op recente ontwikkelingen in de internationale documentaire fotografie. Fotografen zoeken naar nieuwe manieren om hun verhalen te vertellen of projecten te presenteren. Die trend kruist met de zoektocht van kranten, magazines en omroepen naar hedendaagse methodes om hun lezers effectief en aantrekkelijk van berichtgeving te voorzien, waarbij internet en mobiele media een grote rol spelen. Hoe kunnen fotografen hun instrumentarium uitbreiden om hun verhaal nog overtuigender te vertellen? Blijft het stilstaande beeld dan nog het vertrekpunt van de documentaire fotografie? En welke mogelijkheden heb je eigenlijk om een verhaal te vertellen?
Advertisement